October 24, 2013
Profil stránek politických stran z pohledu zájmů jejich aktivních fanoušků

V minulých dílech jsme analyzovali aktivity politických stran na Facebooku z pohledu komentářů. Skupiny stránek politických stran, které mezi sebou sdílely velké množství komentujících uživatelů, jsme interpretovali jako různá témata politické a společenské diskuze. V dnešním díle se zaměříme na jinou uživatelskou aktivitu, a to rovnou na tu, která je na Facebooku zcela nejběžnější, a sice dávání Like stránkám, tedy stávání se fanouškem. Podobnou analýzu založenou na analýze fanouškovství jsme již také provedli před prezidentskými volbami.

Analýza stránek na Facebooku pohledem lajkování stránek má proti komentářům jednu nespornou výhodu. Zatímco komentář na Facebooku pod statusem politické strany může být negativní i pozitivní, u lajků stránce lze s vysokou mírou pravděpodobnosti předpokládat, že se jedná o projev sympatie k celé stránce, což celou interpretace výsledku zpravidla zjednodušuje.

Postup analýzy je v tomto případě poměrně přímočarý. Zajímá nás, čeho jsou ještě fanoušci politické strany fanoušky, kromě strany samotné. Cílem je získat profily pro jednotlivé stránky politických stran z pohledu zájmů jejich fanoušků. Profily lze pak následně interpretovat a klást si otázky typu: Co o fanoušcích Strany svobodných občanů vypovídá, že jsou často také fanoušky kulinářské stránky Cuketka?

V prvním kroku analýzy jsme se si stáhli seznamy uživatelů, kteří lajkovali příspěvky na Facebookových stránkách analyzovaných stran. Pro každou analyzovanou stranu tak vznikl samostatný seznam uživatelů Facebooku, kteří lajkovali aspoň jeden její post. V dalším kroku jsme navštívili profily uživatelů ze seznamu a u té části z nich, kteří mají veřejný profil, jsme automatizovaně zaznamenali, jakých dalších stránek jsou fanoušky. Součtem záznamů vznikne například následující tabulka pro stránku anobudelip:

StránkaZastoupení mezi lajkujícími fanoušky
pohlreich21%
jankraus.cz21%
karel.schwarzenberg 17%
youtube17%
samsungczsk16%
slevomat15%
nemyslis.zaplatis14%
Kelišová14%
tomio.cz13%
lidlcesko13%
mameradipsy13%
Hlášky-Zdeňka-Pohlreicha13%
Milujem-masáž13%
VinDiesel13%
JenSeSmej.cz13%
Hlášky-JAROMÍRA-BOSÁKA12%
68Jagr12%
evropa2.cz12%
redbull12%

Pokud Vám dává tabulka smysl, budeme vás muset zklamat, v této fázi jsou výsledky prakticky nepoužitelné, a to z jednoho důvodu. Zásadně se na pravděpodobnosti, že nějaká stránka bude mezi fanoušky politické strany vysoce zastoupená, podílí samotná velikost té zastoupené stránky. Například fanoušků jankraus.cz je mezi aktivními fanoušky anobudelip sice 21 %, ale stránka jankraus.cz čítá v Česku 197 360 fanoušků, což při počtu například 2 400 000 aktivních českých uživatelů Facebooku 1 činí 8% zastoupení v české facebookové populaci. Abychom se zbavili vlivu velikosti stránky, porovnáváme její zastoupení ve vzorku vůči zastoupení mezi uživateli obecně. V tomto příkladě tedy 21 % / 8 % = 2.5. Mezi fanoušky anobudelip je tedy pouze 2.5x více fanoušků jankraus.cz než obecně. Tomuto poměrnému číslu říkáme afinita a výsledky za jednotlivé stranky jsou prezentovány právě ve formě afinitního skóre.

Níže vám nabízíme několik cest vlastní interpretace výsledků pro jednotlivé strany. Berte je prosím jako osobní pohled autorů. Pokud za výsledky vidíte jiný řád a smysl, budeme rádi, když se s námi o ně podělíte.

ANO

image

ANO 2011 vystihují stránky s mnohem nižším afinitním skórem než jiné strany. Příčinu lze spatřit ve faktu, že fanoušky stránky toho vlastně moc nespojuje kromě ochoty volit tuto stranu a zájmu o Andreje Babiše. U mnoha dalších stran jsou aktivní fanoušci více vyprofilovaní - afinitní skóre jsou o řády vyšší (všimněte si například ČSSD). Mezi řádky lze vyčíst, že mezi aktivními fanoušky ANO je řada mladších pražských voličů – viz. například obliba klubu Mecca či stránek MilujuPrahu.cz. Rozhodně se nejedná o zaryté kritiky Miloše Zemana, jak tomu bývá u fanoušků jiných stran.

ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA

image

To fanoušky České pirátské strany spojuje například sama Pirátská strana a vedle ní i tradiční pirátská témata, jako jsou svobodný internet, konopí ale překvapivě také Táňa Fischerová. Pokud k nějaké straně vyjadřují odmítavý postoj, pak je to ANO, což se projevuje afinitní přítomností stránky rekneteanone.

ČSSD

image

Zdá se, že na Facebooku je přítomna spíše specifická část příznivců ČSSD. V profilu se objevují politici jako Sobotka nebo Dienstbier a naopak zde chybí Hašek či Škromach. Podobně jako při volbě prezidenta se ukazuje, že ČSSD na Facebooku je spíše uhlazenou intelektuální stranou, než tou, kterou známe z ostatních médií. O vyhraněnosti fanouškovské báze ČSSD na Facebooku svědčí velmi vysoké afinity u strany s volebním potenciálem nad 20 %.

DSSS

image

Fanoušci DSSS jsou také partajní, když výrazně více než obecní uživatelé bývají fanoušky různých místních organizací této strany. Některé afinitní stránky jako NeOfesaci nebo HardsetShop přiznávají straně subkulturní vyhraněnost. Jinými slovy, fanouška DSS byste měli poznat už díky specifickému zevnějšku například díky specifickému způsobu oblékání.

HLAVU VZHŮRU VOLEBNÍ BLOK

image

Afinity Hlavu vzhůru volební blok jsou poměrně dost vysoké – extrémně se liší od obecných uživatelů, a proto lze stránku vnímat jak marginalitu. Zatímco tak ANO aktivizuje na svých stránkách široké publikum bez mnoha jednotících prvků, HVVB oslovuje velmi specifickou skupinu.

KSČM

image

Svět fanoušků KSČM na Facebooku je světem této strany a jejích kandidátů. Mezi stránkami se v top 20 vlastně neobjevuje jiné téma než strana samotná. Výjimku tvoří nesmlouvavě odmítavý postoj k Top 09.

ODS

image

I profil ODS je velice partajní, ale afinity nejsou rozhodně tak vysoké jako například v případě Hlavu vzhůru nebo KSČM – jedná se o značku s mnohem větším potenciálem zaujmout širší část uživatelů Facebooku. Překvapivě předseda strany je poněkud zastíněn v oblibě jinými spolustraníky, jako jsou Jana Černochová, Petr Fiala, Miroslava Němcová nebo Martin Kupka.

SPOZ

image

Jistě není překvapení, že postava Miloše Zemana se v profilu SPOZ objevuje opakovaně. Typicky také se mezi aktivními fanoušky SPOZ opakuje snaha zastat se Davida Ratha. Důvodem by mohla být snaha tohoto politika zrušit ve Středočeském kraji poplatky za recept.

SVOBODNÍ

image

Svobodní se stejně jako Piráti negativně vymezují vůči ANO. Jako jedny z mála je už seznam nejvíce afinitních stránek profiluje i z hlediska životního stylu (vedle nich také částečně například fanoušky DSSS). Stránky typu brašnářství či cuketka bychom pravděpodobně marně hledali mezi méně majetnou částí uživatelů Facebooku. Euroskepticismus se projevuje v afinitě vůči britskému politikovu Nigelu Farageovi.

STRANA ZELENÝCH

image

Aktivní fanoušci Strany zelených jsou mnohem častěji také fanoušky LES než ostatní čeští uživatelé Facebooku. Fanoušci Strany zelených jsou pravděpodobně méně vyhranění vůči zbytku jejich elektorátu než třeba facebooková základna ČSSD vůči příznivcům ČSSD obecně.

TOP 09

image

Fanoušci Top 09 se ze všech zkoumaných stránek nejvíce vymezují vůči ostatním stranám a politikům, a sice vůči Miloši Zemanovi, komunistům a ANO. Naopak, často jsou fanoušky Miroslavy Němcové, která se v seznamu nejvíce afinitních stránek objevuje hned dvakrát.

ÚSVIT PŘÍMÉ DEMOKRACIE

image

Podobně jako u ANO, i v případě Úsvitu Tomia Okamury je fanouškovská základna dosti heterogenní bez mnoha jednotících znaků. O Úsvitu přímé demokracie a Straně svobodných občanů platí, že jsou vůči sobě navzájem afinitní. Zajímavé ovšem je, že fanoušci Úsvitu vykazují i silnou afinitu vůči SPOZ. Svou roli může hrát již poněkud historický zájem o Miloše Zemana jako prezidentského kandidáta.

Jan Schmid
Josef Šlerka


1 Jedná se o orientační odhad. Číslo nemá na vyznění výsledků vliv, protože při se při jeho změně všechny afinity změní stejným způsobem. Například, pokud bychom počítali za reálné, že český Facebook čítá 3 800 000 skutečných uživatelů, všechny tabelované afinity by byly 1.6x vyšší než jsou uvedeny nyní.

Blog comments powered by Disqus